Polski Angielski

 

Mistrz Sztuki Kulinarnej Marcin Wyłupek

 

           Nazywam się Marcin Wyłupek. W zawodzie kucharza pracuję od 17 lat. Jestem absolwentem warszawskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej. Zdobywając doświadczenie w zawodzie kucharza ukończyłem również Akademię Finansów w Warsawie.

          Pierwsze kroki w zawodzie stawiałem w Restauracji Rabarbar pod okiem szefa Roberta Drożdżyka. To on nauczył mnie podstaw organizacji pracy z ludżmi, standardów wydawania dań oraz dbania o każdy detal na talerzu. Przez kolejne lata uczyłem się od hiszpańskich szefów kuchni, w restauracjach Mirador i Tapa y Toro. Oprócz smaków, zaraziłem się tam prawdziwą południową pasją do gotowania. Będąc już szefem zmiany w Tapa y Toro, zrozumiałem że w pracy można się czuć równie dobrze jak w domu. Następne lata mojej kariery stanowiły powrót do korzeni kuchni polskiej w jej nowoczesnej odsłonie. Pracowałem jako zastępca szefa kuchni w klimatycznej restauracji Parasol nad Jeziorem Zegrzyńskim, a w 2013 roku rozpocząłem swoją przygodę w Ekskluzywnej Restauracji Pod Gigantami, słynącej ze znakomitej kuchni polskiej. Szczególnie cenne szlify otrzymałem od szefa Pawła Zielińskiego, będąc jego zastępcą w pracy i prywatnie kolegą.

           Uważam, że każdy kucharz - tak jak dobry muzyk, który gra na wielu instrumentach, powinien mieć opanowane wzystkie sekcje w kuchni, tak ciepłą i zimną, na deserach skończywszy.

            W życiu zawsze kieruję się smakiem i jakością produktu, które chętnie odkrywam w podróżach bliższych i dalszych. Lubię to co robię a praca w zgranym zespole sprawia mi wielką przyjemność. Wydobywanie z kucharzy ich potencjału i szlifowanie młodych talentów traktuję jako priorytetowy cel w pracy na stanowisku szefa kuchni Restauracji Pod Gigantami. Szczególny szyk i nastrój tego miejsca będą sprzyjać budowaniu najlepszego zespołu w kuchni. Wierzę, że ten dobry klimat wyczują na talerzach i docenią nasi Goście.

            Serdecznie zapraszam Państwa na wyjątkowe doznania kulinarne do restauracji Pod Gigantami.

Szef Marcin Wyłupek

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.