Polski Angielski

 

Mistrz Sztuki Kulinarnej Paweł Zieliński

 

Paweł Zieliński.jpg

 

 

Nazywam się Paweł Zieliński i jestem kucharzem od 14 lat. Swoje doświadczenie zdobyłem w kraju jak i za granicą.

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w wieku 15 lat. Już wtedy wiedziałem, że to jest to, co będę robił w życiu i czemu się poświęcę. Mając 18 lat zacząłem pracować w hotelu "Mercury" w Warszawie pod okiem Mistrza Jerzego Pasikowskiego. To on wyznaczył mi drogę, którą podążam do tej pory, aby osiągnąć sukcesy i być perfekcjonistą w swoim fachu. Przekazał mi swoje "10 Przykazań Kucharza". Kolejnym mistrzem, z którym miałem przyjemność pracować był Kloth Faron - bardzo wymagający francuski Szef kuchni i doskonały rzemieślnik w swoim zawodzie.

W restauracji "The Cinamon", razem z Szefem Pawłem Dobrzańskim tworzyliśmy zgrany duet, co zaowocowało zajęciem II miejsca w ogólnopolskim konkursie "Italian Cuisine".

Po siedmiu latach zdobytego doświadczenia w Polsce, przyszedł czas na wyjazd z kraju w celu dalszego doskonalania fachu. Kucharz to zawód, który wymaga od osób talentu kulinarnego ale przede wszystkim pasji, bowiem tylko ona gwarantuje sukces w zawodzie.

W gwiazdkowej restauracji "L'Écrivain" w Dublinie u boku Mistrza Derrego Clarkea, nauczyłem się jak łączyć produkty i różne techniki wykonania i wykańczania potraw. W 4 * hotelu "Hilton" w Limerick razem z Executive Szefem Tomem Flavinem, przygotowywaliśmy dania perfekcyjnie dopracowane w każdym szczególe. W hotelu "Clif Town House" w Maynooth pod okiem Mistrza Seana Smitha, byłem szefem sekcji. Nauczyłem się planowania i organizacji pracy w kuchni oraz zarządzania zespołem młodszych kucharzy. W hotelu "Carton House" byłem szefem restauracji fine dinning, pracowałem dla Cathal Kavanagh Executive Szefa, jednego z bardziej znanych w U.K.

Osiem lat spędzone w Irlandii uświadomiło mi, że gotowanie to wiedza bez końca, a kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą ucztę.

Po powrocie do kraju, razem z Szefem kuchni Michałem Brysiem, tworzyłem menu do restauracji "L'Enfant Terrible". Potem prowadziłem kuchnię w restauracji "Bazar Kocha". Po ośmiu miesiącach szukając nowych wyzwań, trafiłem do Ekskluzywnej Restauracji "Pod Gigantami", i zrobię wszystko aby moje potrawy były tak wykwintne jak i miejsce w którym są serwowane.

Głównym założeniem jest utrzymanie wysokich standardów przez cały rok. Sezonowa karta i korzystanie z produktów pochodzenia regionalnego a przede wszystkim na bardzo dobrej jakości mięsa: soczyste, kruche, dojrzałe oraz świeże ryby od sprawdzonych dostawców.

Tworzę kuchnię lekką, nowoczesną z wykorzystaniem różnych technik. Łączę tradycyjne dania z nowoczesnymi tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Potrafię wyobrazić sobie danie, połączyć jego smaki, a następnie wspólnie z zespołem opracowujemy technikę wykonania i strukturę elementów.

W sposób szczególny dbam o detale. Jeden z moich Szefów - Sean Smith zapytał mnie, czy wiem czym się różni dobra restauracja od bardzo dobrej restauracji ? Odpowiedziałem -  jakością ! Powiedział - Nie, dbałością o detale !

Zapraszam Państwa na niezwykłe dania przygotowane z największą dbałością o każdy szczegół.

Szef Paweł Zieliński

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.